2015. november 25., szerda

Hajbeültetés után az első hét

A műtétet követő hét napot az óvatosság hetének neveztem el: magyarul a legtöbb általános hétköznapi dolog kapcsán vigyázni kellett, nehogy a beültetett hajam rovására menjen. 

A beavatkozást követően 20 perc autózás elteltével „hazaestem”, s alig vártam, hogy a tükrök segítségével megszemlélhessem a fejem minden szemszögből. Evidens módon az operáció helyén  a buksim meglehetősen piros volt, de ez cseppet sem zavart meg abban, hogy újdonsült kinézetem fotón elküldjem családtagjaimnak ill. barátaimnak. :-) (inkább viccesnek találtam a szituációt, mint vészesnek). 

A klinika által az első hétre javasolt „biztonsági előírásokat” már-már túl komolyan vettem, s az említett 4 napos vízszintesben történő alvást egy hetesre módosítottam, ezzel lehető legjobban óvva a forgómon beültetett hajhagymákat. Meglepően jól bírtam az ülve szunyókálást, s egyáltalán nem okozott problémát az efféle módon történő pihenés. Műtét utáni „búcsúajándékok” között volt egy vékony pelenka szerű lapocska, mely azon célt szolgálta, hogy az első 1-2 éjszaka a párnám ne vérezzem össze. Ezen kis védő lapocskát egyébként - szintén biztonsági okokból - tovább hagytam a párnámon biztos ami biztos alapon.

Mivel több ezer kis seb volt a fejemen, kerülni kellett az első 24 órában a hajolgatást, illetve a rákövetkező napokon az olyan tevékenységet amely vérbőséget okozhat. Tehát bármiféle alkohol fogyasztása az első 2 hétben, illetve sport az első négy hétben nagyon nem ajánlott. A legnyilvánvalóbb és legtermészetesebb dolgok voltak a legmegterhelőbbek számomra: a sebek elég gyorsan elkezdtek gyógyulni, s a regeneráció viszketéssel jár. Sajnos meg kellett állni, hogy bármilyen módon hozzáérjek a fejemhez. Kétségtelen, hogy viszketett s néha gyenge égető érzést tapasztaltam a kobakomon, de azért ezt valamilyen szinten lehetett orvosolni a szórófejes oldattal, amit a klinikán kaptam erre az esetre.


Hajbeültetés után 1 héttel

Az igazi felüdülést az jelentette, hogy gyenge sugarú, langyos vízzel már a 4. napon letusolhattam a fejbőröm. A hajbeültetés utáni hetedik napon pedig már a buksim is megérinthettem, s lassan ujjbegyekkel elkezdhettem masszírozni  az operáció helyét, elősegítve ezzel a bőröm felépülését. A regenerálódó műtéti sebek helyén úgynevezett pörkök alakultak ki, amik viszonylag gyorsan:  kb. 10-12 nap alatt szinte teljesen eltűntek a fejemről.

Mondanom sem kell, hogy a legüdítőbb érzés a műtét utáni első „vízszintes” alvás volt. A beavatkozás után pedig meglepő módon 12 nappal már semmi(!) nyom nem látszódott rajtam, s többen meg is dicsértek, hogy milyen jól áll a pár mm-es haj.  :-)

folyt köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése