2015. október 29., csütörtök

A műtét

A műtétet megelőzően egy héttel a klinika egyik kedves asszisztense felkeresett, hogy az általam e-mailben küldött laborvizsgálat eredménye megfelelő, s semmi akadálya a beavatkozásnak. Továbbá szintén jó hír volt, hogy az előre megbeszélt 2 napos operáció helyett csak egy napot kell a rendelőben töltenem, ugyanis 2 specialista és 3 asszisztens tud majd dolgozni a hajbeültetés során.

A megbeszéltek szerint reggel fél 8-ra kellett mennem, hogy legkésőbb fél órán belül el tudja kezdeni a csapat a beavatkozást. Amilyen gyorsasággal „estem be”  a hajklinika ajtaján, olyan gyorsan szabadított meg egy nagyon vidám, rokonszenves asszisztens a 6 cm-es addigi hajkoronámtól.  A műtét előtt kaptam vérzéscsökkentőt és fájdalomcsillapítót,  majd pár perc elteltével kezdetét vette a beültetendő hajhagymák eltávolítása a donor területről. 

Természetesen kaptam lidokainos fájdalomcsillapító szurikat, melyekből csak a legelején lehetett pár szúrást érezni. A graftok/hagymák/ eltávolítása egy fúró szerű kis géppel történt.  Ez a kis szerkezet 2-3 mm mélységben hatolt be a fejembe, ezzel tökéletesen elkülönítve a hajgyökeret a kobakomtól.  Szerencsém volt a donor terület kapcsán, ugyanis átlagosan 2.4 hajszál volt egy graftban. Így kevesebb fúrással lehetett a beültetendő 4200 hajszálat eltávolítani a tarkómból.

Ez a folyamat körülbelül délig tartott, s műtét közben egy étlapot kaptam a kezembe melyen mindenféle finomságot lehetett rendelni ebédre. A lakoma előtt a feszített tempó végett kb ezer hajszál került beültetésre, melyet a már említett fél órás szünet követett az általam kiválasztott finomsággal. :-)

A délután a maradék hajhagymák beágyazásáról szólt. A beültetendő területet szintén érzéstelenítette a doktornő  mielőtt a graftok a végső helyükre kerültek volna.  Elfoglaltságként választhattam volna TV nézést a műtét ezen szakaszában, de mivel teljesen fájdalommentes volt az operáció ezen része, s kellően fáradt is voltam, ezért semmi sem gátolt meg ,hogy a műtét maradék pár óráját végigaludjam :-)

A beavatkozás 5 órára be is fejeződött, majd a kollégák elláttak hasznos információkkal a következő hét napra. Útravalóul kaptam egy flaska sóoldatot mellyel a fejbőröm kellett 1-2 óránként spriccelni, plusz éjszakára természetesen fájdalomcsillapítót.

Hajbeültetés műtét után
A műtét egyáltalán nem volt vészes, sok esetben viccesnek találtam. Úgy fogtam fel mint egy nagy poént, melynek végeredménye pár hónap múlva pozitív értelemben megdöbbentő lesz ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése